TOPlist

eCesty Cestopisy 1990 Německo

Regensburg a okolí

Těch 7 dubnových dní v Německu pro mě byla premiéra hned v několika směrech. Nejen, že to byla moje první cesta do zahraničí na více než jeden den, ale také první samostatný cestovní miniprojekt.


 Jelo nás 6 a cílem bylo město Regensburg, česky Řezno. Jelikož jsme v té době byli všichni studenty VŠE a navíc ještě AIESECáři (viz. AIESEC International), účastnili jsme se tzv. twinu, což je reciproční krátký poznávací pobyt, pořádaný mezi dvěma místními výbory AIESEC (v tomto případě AIESEC Praha při VŠE a AIESEC Regensburgu při místní univerzitě).

Kromě Regensburgu – jehož silueta s dómem svatého Petra se nápadně podobá siluetě Prahy s Hradčany, viz obrázek – a několika místních piv jsme „okusili“ i jízdu lodí po Dunaji, navštívili nedaleký klášter s vlastním pivovarem a hlavně měli možnost srovnat studijní podmínky německých studentů s našimi studijními podmínkami. Byl rok 1990 a tak je celkem jasné, jak to porovnání dopadlo – ve prospěch Německa. Bohužel i dnes s odstupem několika let by to dopadlo stejně, i když s trochu menším rozdílem.

Přesto a i přes onen pověstný německý pořádek, krásně zrestaurované památky a na každém rohu viditelnou prosperitu jsem se ale zase rád vracel domů. Teprve v dalších letech a po dalších cestách jsem zjistil, co mi na Německu nesedělo – ta studená a nepřirozená dokonalost.